GRILLOWANA RYBA W BOCZKU
Piękna letnia pogoda sprzyja grillowaniu. Oprócz tradycyjnej karkówki oraz kiełbasy warto czasem sięgnąć po coś innego np. rybę. A żeby dodać jej nieco smaku (choć dobra ryba sama w sobie jest dobra) proponuję zawinąć ją w boczek. Po ugrillowaniu otrzymujemy przekąskę z chrupiącą skorupką oraz delikatnym środkiem. Do naszych szaszłyków świetnie nadają się ryby o spoistym mięsie, wydaje mi się że najbardziej optymalnym wyborem będzie dorsz, która jest smaczny, a jego cena jest akceptowalna, choć można spróbować także z innymi gatunkami.
Składniki:
500 g pokrojonego w kostkę fileta z dobrej, spoistej ryby, np. z dorsza
plastry boczku
Marynata:
60 ml oliwy z oliwek
3 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki zmielonej papryczki chili
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Mieszamy składniki marynaty, po czym umieszczamy w niej rybę. Po godzinie jest gotowa do dalszego przyrządzania. Następnie owijamy kawałki ryby boczkiem i nabijamy na szpikulce. Smażymy kilka minut na grillu, w miarę często obracając i gotowe.
0 Komentarzy