Kurczak chop suey to nic innego jak kurczak z kiełkami i sosem sojowym oraz dodatkami w stylu chińskim. W smaku jest lekko słodki, bardzo delikatny a jednocześnie wyrazisty. Oczywiście cukier można wyeliminować. Danie na pewno spodoba się fanom kuchni azjatyckiej/chińskiej oraz osobom poszukującym nowych doznań 🙂
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
500 kg piersi kurczaka, pokrojonej w paski
1 cebula, drobno posiekana
2-3 duże ząbki czosnku zmiażdżone
4 łyżki sosu sojowego
0,5 – 1 łyżeczki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka mąki kukurydzianej
słoik kiełków fasoli mung, odsączonych i przemytych
400 ml bulionu drobiowego
Jak przyrządzić:
Do sosu sojowego dodajemy cukier i mieszamy. Następnie marynujemy w tej mieszaninie kurczaka przez 30 min. Następnie podsmażamy na patelni cebulę oraz czosnek, potem dodajemy kurczaka. Po 5 minutach dodajemy kiełki i smażymy kolejne 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w wodzie po czym dodajemy wraz z bulionem do naszego kurczaka i całość dusimy aż do zagęszczenia sosu i gotowe. Podajemy z ryżem 🙂
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy