ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ SEROWĄ
Zupa cebulowa z grzanką serową to jedno z bardziej popularnych dań pojawiających się w telewizyjnych programach kulinarnych. Zazwyczaj zachwytów nie ma końca jakie to dobre, a jaka pyszna ta grzaneczka itd. Wygląda imponująco: chlebek lub bułka z roztopionym żółtym serem, umoczona w zupie. To musi być pyszne! A jakie proste w przygotowaniu!
W związku z wyżej wymienionymi zachwytami jakiś czas temu pokusiłem się o wypróbowanie tego dania. Poświęciłem najlepsze polskie cebule bio z własnego ogródka, kupiłem wino i dobry chleb, przygotowałem danie wg przepisu i… Porażka. Zupa była niezbyt smaczna, grzaneczka co prawda rewelacja, ale czyż dobrej jakości pieczywo posypane dobrym starym serem nie jest samo w sobie dobre? Taki tost nie może wyjść niedobry, a nie trzeba się męczyć z przygotowaniem zupy. Koniec końców grzanka zjedzona, zupa wylądowała w zlewie. Być może jest coś co źle zrobiłem, więc jakby ktoś miał uwagi krytyczne to zachęcam do komentowania. Może zła odmiana cebuli?
Składniki:
6 cebul
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz
Tymianek
Jakiś dobry chleb lub bułka paryska
0 Komentarzy