ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ SEROWĄ

Zupa cebulowa z grzanką serową to jedno z bardziej popularnych dań pojawiających się w telewizyjnych programach kulinarnych. Zazwyczaj zachwytów nie ma końca jakie to dobre, a jaka pyszna ta grzaneczka itd. Wygląda imponująco: chlebek lub bułka z roztopionym żółtym serem, umoczona w zupie. To musi być pyszne! A jakie proste w przygotowaniu!

W związku z wyżej wymienionymi zachwytami jakiś czas temu pokusiłem się o wypróbowanie tego dania. Poświęciłem najlepsze polskie cebule bio z własnego ogródka, kupiłem wino i dobry chleb, przygotowałem danie wg przepisu i… Porażka. Zupa była niezbyt smaczna, grzaneczka co prawda rewelacja, ale czyż dobrej jakości pieczywo posypane dobrym starym serem nie jest samo w sobie dobre? Taki tost nie może wyjść niedobry, a nie trzeba się męczyć z przygotowaniem zupy. Koniec końców grzanka zjedzona, zupa wylądowała w zlewie. Być może jest coś co źle zrobiłem, więc jakby ktoś miał uwagi krytyczne to zachęcam do komentowania. Może zła odmiana cebuli?

ZUPA CEBULOWA z grzanką serową


Składniki:

6 cebul
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej 
Sól, pieprz
Tymianek
Jakiś dobry chleb lub bułka paryska 

10 g sera ementaler
Zdecydowanie nie polecam gotowego sera w wiórach, jest on niskiej jakości, a poza tym dodawana jest do niego chemia zabezpieczająca przez zbrylaniem i smakuje jak plastik.

Jak przyrządzić:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę i wino. Gotujemy aż wino odparuje. Zalewamy bulionem, po czym gotujemy przez około 20 minut. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż wystygnie. Następnie ręcznym blenderem rozdrabniamy zupę na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, uważając na ten ostatni, żeby nie było go za dużo bo zupa będzie gorzka. 
Naszą pajdy bułki wstępnie opiekamy w tosterze.  Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzankę, po czym posypujemy ją startym na grubo żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w 200 st. C, aż ser się roztopi i gotowe. 
Zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku 🙂


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *