SAŁATKA Z KIEŁKÓW FASOLI MUNG
Kiełki fasoli mung są bardzo zdrowe, ale nie mają mało wyrazisty smak. Ze względu na fenomenalną konsystencję na surowo doskonale sprawują się w sałatkach, nieco gorzej natomiast wypadają na patelni czy w garnku, gdyż obróbka termiczna zwiotcza je.
Składniki:
kiełki fasoli mung
papryka
marchew
sos sojowy lub pikantny sos tajski
Przygotowanie:
Przygotowanie smacznej sałatki z kiełkami fasoli mung nie jest trudne, ale trzeba do nich dodać coś wyrazistego. Może to być na przykład papryka, czosnek i marchew pokrojona w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Te składniki należy krótko podsmażyć, aby nadal były chrupiące, ale wypuściły już soki. Warzywa należy połączyć z kiełkami i doprawić sosem. Może to być sos sojowy, ale wtedy sałatkę należy zjeść od razu, aby się nie rozwarstwiła. Alternatywą jest pikantny sos tajski, który zawiera mąkę ryżową, więc klei się i nie spływa.
Sałatka z kiełków fasoli mung
Kiełki fasoli mung doskonale nadają się na sałatkę, która będzie przekąską między posiłkami lub do pracy. Jest wiele wariantów i smak tak na prawdę zależy od wkomponowanego sosu.
0 Komentarzy