Przegrzebki z salsą pomidorową
Przegrzebki to jedne z największych małży. Ich muszle są bardziej okrągłe niż muszle popularnych omułków, a ich średnica dorasta nawet do 20 cm. Sam mięczak również jest większy i ma okrągły, a nie podłużny kształt. Przegrzebki występują w całym północno-wschodnim Atlantyku. Dzięki temu można je kupić i w Polsce, przeważnie w większych sklepach rybnych lub supermarketach. Dostępne są zarówno świeże w muszlach jak i obrane schłodzone, a także głęboko mrożone.
Przegrzebki wymagają usmażenia, ale należy pamiętać, aby robić to krótko. Tak jak inne owoce morza powinny spędzać na patelni nie więcej niż 3 minuty. W przeciwnym przypadku tracą dużo wody, kurczą się i robią się gumowate.
Salsa cruda, czyli salsa ze świeżych pomidorów
Częstym dodatkiem jest pochodząca z krajów hiszpańskojęzycznych salsa cruda, czyli salsa z surowych posiekanych pomidorów, cebuli, papryki jalapeno i kolendry. Kwaśne pomidory wydobywają smak z małży podobnie jak ceviche. Tylko, że mięczaki nie są surowe.
Przegrzebki – danie z górnej półki
Przegrzebki będzie lubił każdy wielbiciel owoców morza, ponieważ są duże i mięsiste. Smakują podobnie do innych małży, ale spożywany jest prawie wyłącznie mięsień, bez całej niepotrzebnej otoczki jak w omułkach. I właśnie dlatego te mięczaki są uważane za najbardziej wykwintne. Niestety ich wykwintności towarzyszy bardzo wysoka cena – około 120 zł za kilogram.
Teraz już wiem jak to smakuje.
0 Komentarzy