Witam po dłuższej przerwie. Jak pisałem wcześniej niestety nie mam ostatnio za dużo czasu na gotowanie, głównie działam w weekendy, a w tygodniu wykorzystuje żonę (schabowe i te sprawy). Zabrałem się ostatnio za klasyczną surówkę z restauracji serwujących dania kuchni chińskiej czyli czyli surówkę z białej kapusty. Surówka jest pyszna i tania w przygotowaniu, a z jednej kapusty wyjdzie jedzenia dla sporej rodziny.
Już niedługo opiszę moje zmagania z kurczakiem w cieście 🙂

SUROWKA Z BIALEJ KAPUSTY PO CHINSKU

Czas przygotowania: 20 min + czas niezbędny do odstania

Składniki: 
1 biała kapusta, poszatkowana (najlepiej w robocie kuchennym)
2 duże marchewki, starte na wiórki
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
Zalewa:
250 ml octu jabłkowego – ponoć lepszy jest ryżowy, ale ze względu na wysoką cenę nie używam go
120 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soli
100 g cukru

Jak przyrządzić: 
Warzywa umieszczamy w dużej misce. Składniki zalewy podgrzewamy na kuchence i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Zalewamy warzywa. Możemy w zasadzie podać surówkę od razu, ale zdecydowanie lepiej dać jej odpocząć w lodówce kilka godzin.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂

SUROWKA Z BIALEJ KAPUSTY PO CHINSKU

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PO CHIŃSKU


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *