Indyk, choć nie tak popularny jak dużo tańszy kurczak zasługuje na nieco więcej uwagi. To chude i zdrowe mięso świetnie nadaje się na zupy, dania z patelni, czy pieczeń. Nie wiem jak wy, ale ja niemal zawsze czytam etykiety wędlin, które zamierzam kupić. Zwykle dużo w nich konserwantów oraz zaskakująca mała ilość mięsa w mięsie (jak po dodaniu tych spulchniaczy to wszystko trzyma się w kupie???). Dobrym wyjściem jest samodzielne upieczenie kawałka mięsa, np. piersi indyka, którą można następnie trzymać w lodówce i w miarę potrzeby kroić na plasterki – otrzymamy własnej roboty zdrową”wędlinę” idealną na kanapki.
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy pierś indyka. Mięso obwiązujemy sznurkiem, żeby zachowało kształt rolady. Odkładamy na kilka godzin aby się przegryzło z przyprawami. Następnie przekładamy indyka do rękawa pieczeniowego (robimy w nim kilka dziurek na wierzchu). Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 °C. Mięso studzimy w rękawie i gotowe.
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, albo jak niektórzy mówią koperkowym, to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na przyrządzenie tych wodnych zwierząt. No może poza smażonym filetem. Przygotowanie ryby w sosie Czytaj dalej…
Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie Czytaj dalej…
ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto poeksperymentować z różnymi konfiguracjami. Czytaj dalej…
0 Komentarzy