Indyk w sosie teriyaki to świetny przepis dla osób, które chcą odpocząć trochę od schabowego. Azjatycka kuchnia w polskim, sprawdzonym wydaniu:)
Czas przygotowania: 10 min + 2 godz. (marynowanie)
Składniki:
250g piersi z indyka
cebula dymka
Łyźka białego i czarnego sezamu
Suszone chili do smaku
Łyżka sosu sojoweg
Łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu teryaki
Jak przyrządzić:
Pierś z indyka pokroić w centymetrową kostkę, dodać oliwę i sos sojowy, odstawić do schłodzenia na co najmniej dwie godziny. Następnie piersi usmażyć na ostrym ogniu, dodać chili i sos teryaki. Na samym końcu posypujemy wszystko cebulą dymką i sezamem. Danie można podawać z ryżem, makaronem sojowym lub samo z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
0 Komentarzy