Danie bardzo smaczne, oryginalne i w dodatku z rybą w roli głównej (oraz równie wściekle żółte w rzeczywistości jak na zdjęciach). Według mojej narzeczonej jedna z najlepszych rzeczy jaką zrobiłem 🙂 Niestety dobrej ryby i mleczka kokosowego nie kupimy w pierwszym lepszym sklepie. Mimo wszystko danie godne polecenia. Mało to polskie, ale curry rybne przyrządzam co roku na wigilię, ponieważ nie przepadam za karpiem.
Czas przygotowania: ok 40 min
Składniki:
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
2 małe suszone papryczki chili, pokruszone
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion białej gorczycy
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 duża papryka, pokrojona w kostkę, bez części nasiennej
3 pomidory pokrojone w kostkę, bez nasion
1 szklanka wody
1 szklanka mleczka kokosowego
600 g białej ryby np. dorsza, halibuta, żabnicy, morszczuka (ja użyłem dorsza), pokrojonej w 2,5 cm kostkę
sól pieprz – do przyprawienia sosu oraz ryby przed gotowaniem
Jak przyrządzić:
Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek, papryczki chili do miękkości (około 4 min.). Dodajemy imbir, kurkumę, gorczycę, chili w proszku i podsmażamy jeszcze około 1 minuty. Następnie dorzucamy paprykę, pomidory, wodę, mleczko kokosowe i całość doprowadzamy do wrzenia. Tak otrzymany sos gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 10 min. Po tym czasie dodajemy rybę, nakrywamy patelnię i dusimy do miękkości (ok 5 min.) co jakiś czas mieszając, uważając żeby ryba się nie rozpadła. Nareszcie gotowe 🙂 Danie podajemy z ryżem.
1 Komentarz
Aguś kulinarnie · 26 lipca 2013 o 17:27
Robiłam kiedyś podobne danie i bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem:)Zapraszam do mnie na rybkę z soczewicą:)