Składniki:
Jak przyrządzić:
Dzika klasycznego najlepiej jest najpierw upolować. Niestety trzeba być myśliwym i mieć dużo cierpliwości. Po upolowaniu dzika należy wypatroszyć i upiec. Dzik piecze się na rożnie około 12-14 godzin. W tym czasie można pokroić cukinię. Alternatywnie można kupić dzika już upieczonego – tak jest najszybciej, ale po co sobie ułatwiać. Następnie ścieramy chrzan. Są dwie metody: pierwsza polega na starciu na tarce i jest tylko dla najtwardszych hardcorów. Pozostali powinni zetrzeć go w robocie kuchennym. Należy zachować szczególną ostrożność przy otwieraniu pokrywki, bo to jest prawdziwy chrzan, a ten kupowany w słoikach ma zwykle tylko 50% chrzanu w chrzanie. Na patelni na dużym rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy do niego marchew, paprykę, cukinię i chrzan. Mieszamy co chwilę i smażymy pod przykryciem, aż marchew zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Wtedy należy wyłączyć ogień i dodać śmietanę nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Dzika podawać podgrzanego na patelni (a najlepiej świeżo upieczonego) z warzywami w sosie chrzanowym i kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami. W ostateczności z ryżem. Mięso polać dżemem z żurawiny lub z borówki.
1 Komentarz
Arni · 28 stycznia 2015 o 11:26
WOW, dzięki w sosie chrzanowym to coś za co mój dziadek by Ciebie lubił 😀