Typowe danie w stylu “proste żarcie”, które jest bardzo smaczne i szybko się przyrządza. Idealne do przygotowania po pracy, kiedy jesteśmy zmęczeni i nie mamy ochoty na skomplikowane dania, a jednocześnie chcemy zjeść coś dobrego.
Mimo iż, lista składników nie jest imponująca, to każdy z nich jest ważny, szczególnie makaron. Można pokusić się o wybranie innego rodzaju, jednak szczerze polecam kupno świeżego makaronu, który jest dostępny w większości supermarketów i dyskontów, a jednak nadaje charakterystycznego smaku oraz dodatkowo jest wyjątkowo sycący. Znajdziemy go w lodówkach, w sekcji z gotowymi daniami. Podobnie z szynką i serem: ja użyłem zwykłej szynki oraz goudy, ale spokojnie można poeksperymentować z bardziej wyszukanymi smakami. Trzeba mieć jednak na uwadze, że im bardziej intensywny ser, tym mniej należy go dodać, aby nie zdominował smaku makaronu i pesto.
TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO
Składniki:
250 g świeżego makaronu tagliatelle
3 duże łyżki zielonego pesto
ser żółty
szynka wieprzowa
Czas przygotowania: 20 min, porcja dla dwóch osób.
Sposób przyrządzenia:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moim przypadku było to wrzucenie makaronu do lekko osolonej, wrzącej wody i gotowanie przez 3 min. W międzyczasie kroimy szynkę i lekko podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce i odkładamy odrobinę do posypania dania przed podaniem. Po ugotowaniu, zlewamy wodę i dodajemy bezpośrednio do garnka i jeszcze gorącego makaronu pozostałe składniki: pesto (trzy łyżki to około pół słoiczka ze zdjęcia), wcześniej podsmażoną szynkę i starty ser (powinien się trochę stopić i nadać bardziej gęstej konsystencji). Mieszamy, nakładamy, ozdabiamy startym serem, świeżą bazylią i gotowe!
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, albo jak niektórzy mówią koperkowym, to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na przyrządzenie tych wodnych zwierząt. No może poza smażonym filetem. Przygotowanie ryby w sosie Czytaj dalej…
Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie Czytaj dalej…
ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto poeksperymentować z różnymi konfiguracjami. Czytaj dalej…
0 Komentarzy