Drugie danie z kiełkami fasoli mung. Przepis jest podobny do poprzedniego, z drobnymi modyfikacjami. Przede wszystkim kurczaka zastąpiłem wieprzowiną oraz dałem więcej bulionu i sosu sojowego, tak aby powstała gęsta zupa. Efekt przerósł moje oczekiwania. Jedno z najlepszych dań jakie kiedykolwiek zrobiłem, koniecznie musicie zrobić!
Ja tymczasem lecę do sklepu po kolejną porcję kiełków do mojej chińskiej zupy 🙂

CHIŃSKA ZUPA Z KIEŁKAMI FASOLI MUNG

Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
słoik kiełków fasoli mung, odsączyć i raz przepłukać kiełki
1,5 dużego pora, pokrojony w plasterki
6 średnich marchewek, pokrojone w półplasterki
sól, pieprz
wiórki z papryki chili (grubo mielona chili)
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
1500 ml bulionu
8-10 łyżkek sosu sojowego
250 g cienkiego makaronu

Jak przyrządzić:
Wieprzowinę przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką chili (sporo, ma być ostre). Smażymy w garnku. Następnie dodajemy marchewkę, pora oraz kiełki fasoli mung po czym całość zalewamy bulionem z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym dodajemy ugotowany wcześniej makaron. I tak powstała pyszna gęsta zupa 🙂

CHIŃSKA ZUPA Z KIEŁKAMI FASOLI MUNG

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *