Zarówno zupy krem jak i rukola nigdy nie były popularne w moich rodzimych stronach, jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty postanowiłem po nie sięgnąć. Muszę przyznać, że choć zupa krem z rukoli do najprostszych nie należy od razu zawojowała mój stół. Niezwykły aromat, lekko ostry smak oraz nutka wina sprawia, że ta zupa świetnie nadaje się na uroczysty obiad 🙂
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
150 g rukoli
1,5 litra bulionu drobiowego
150 g chleba w kawałkach, bez skórki
3 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
1 szklanka białego wytrawnego wina
200 g białego sera, rozkruszonego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić:
Do garnka z bulionem dodajemy jajka, chleb, rukolę, szczypiorek, pietruszkę oraz wino. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-10 min. Rozdrabniamy składniki ręcznym blenderem, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem, do miseczki wrzucamy rozdrobniony biały ser i mieszamy.
0 Komentarzy