Dawno nie robiłem kurczaka po hiszpańsku, ale ponieważ moja żona uwielbia to danie i byliśmy bardzo głodni postanowiłem odnaleźć ten przepis w czeluściach swojego umysłu. Sam nie pamiętam skąd się go nauczyłem. Ważne, że jest bardzo dobry i na pewno będziecie do niego wracać. Poza tym szukałem pretekstu, żeby kupić oliwki, które bardzo lubię 🙂
KURCZAK PO HISZPAŃSKU
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
 
Składniki:
1kg kawałków kurczaka, np udek
2 puszki pomidorów
5 ząbków czosnku
2 garsci oliwek, ja zawsze daje zielone, bo czarne są niedobre
garść natki pietruszki
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 papryczka chili
1-2 duże cebule, drobno posiekane
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
oliwa z oliwek
makaron lub ryż do podania
Jak przyrządzić:
Na dużej patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebule, chili oraz kurczaka przyprawionego solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dodajemy pomidorki, pietruszkę, czosnek oraz wino i dusimy ok 20 min, tak aby smaki się wymieszały a nadmiar wina odparował (można uchylic lub zdjąć pokrywkę na parę minut). Doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy oliwki, wystarczy im 5 minut, po czym możemy nakładać jedzonko.
KURCZAK PO HISZPAŃSKUKURCZAK PO HISZPAŃSKU
KURCZAK PO HISZPAŃSKU

1 Komentarz

Silumin · 9 kwietnia 2014 o 13:55

Rzeczywiście proste i bardzo ciekawie wygląda.
Ląduje na liście do najbliższych testów 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *