GRILLOWANA RYBA W BOCZKU

Piękna letnia pogoda sprzyja grillowaniu. Oprócz tradycyjnej karkówki oraz kiełbasy warto czasem sięgnąć po coś innego np. rybę. A żeby dodać jej nieco smaku (choć dobra ryba sama w sobie jest dobra) proponuję zawinąć ją w boczek. Po ugrillowaniu otrzymujemy przekąskę z chrupiącą skorupką oraz delikatnym środkiem. Do naszych szaszłyków świetnie nadają się ryby o spoistym mięsie, wydaje mi się że najbardziej optymalnym wyborem będzie dorsz, która jest smaczny, a jego cena jest akceptowalna, choć można spróbować także z innymi gatunkami.

grillowana ryba w boczku

Składniki:

500 g pokrojonego w kostkę fileta z dobrej, spoistej ryby, np. z dorsza 

plastry boczku

Marynata:

60 ml oliwy z oliwek

3 łyżki soku z pomarańczy

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki zmielonej papryczki chili

sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Mieszamy składniki marynaty, po czym umieszczamy w niej rybę. Po godzinie jest gotowa do dalszego przyrządzania. Następnie owijamy kawałki ryby boczkiem i nabijamy na szpikulce. Smażymy kilka minut na grillu, w miarę często obracając i gotowe.

grillowana ryba w boczku


grillowana ryba w boczku

  grillowana ryba w boczku

grillowana ryba w boczku


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *