Dzisiaj dla odmiany postanowiłem zrobić obiad bez mięsa. W ręce wpadł mi przepis na tagliatelle z rozmarynem. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się jakichś fajerwerków a okazało się, że danie jest bardzo smaczne i na pewno będę robił je częściej:) Dodatkowym plusem jest krótki czas przygotowania – zaledwie 15 minut oraz niewielka ilość składników.
Czas przygotowania: ok 20 min
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
łyżka posiekanego rozmarynu
100 g masła
1 kostka bulionu wołowego
4 ząbki czosnku
starty żółty ser do posypania
Jak przyrządzić:
Makaron gotujemy. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy rozmaryn, pokruszoną kostkę bulionu wołowego oraz czosnek i całość dusimy przez kilka minut (pamiętajmy o częstym mieszaniu). Dodajemy do sosu 6 łyżek wody z makaronu, mieszamy i przez 1-2 min trzymamy na ogniu. Makaron po odcedzeniu polewamy sosem, wszystko mieszamy i gotowe! Podawać gorące, posypane startym żółtym serem.
0 Komentarzy