Mięso królika nie dość że świetnie smakuje to jest bardzo zdrowe, ze względu na niską zawartość tłuszczu, delikatność oraz łatwe przyswajanie. Nie bez przyczyny słoiczki dla bobasków zawierają mięso właśnie z królika. Szkoda tylko, że nie należy do najtańszych. Istnieje wiele przepisów z wykorzystaniem tego mięsa, dziś przedstawiam wam moją wersję 🙂 Danie baaardzo dobre, zatwierdzone przez moją żonę 😀
POTRAWKA Z KRÓLIKA

Czas przygotowania: 1 godz.


Składniki: 
królik podzielony na 6 części każdy
por, drobno pokrojony
mała śmietana 18% (opcjonalnie, bez niej też danie jest smaczne)
sól, pieprz
rozmaryn
cebula, drobno posiekane
2 duża marchewki
3 ząbki czosnku
białe wytrawne wino ok 1 szklanka
oliwa z oliwek

Jak przyrządzić:
Solimy i pieprzymy królika, następnie krótko obsmażamy go na patelni z oliwą z oliwek. Mięso chwilowo przekładamy do innego naczynia. Na patelni podsmażamy cebulę, pora, marchewkę oraz czosnek. Po ok. 5 minutach  dokładamy  królika, posypujemy danie sporą ilością rozmarynu oraz zalewamy winem. Całość dusimy bez przykrycia aż wino się zredukuje. Dodajemy śmietanę i jeszcze trochę dusimy aż mięso królika oraz warzywa będą miękkie.

POTRAWKA Z KRÓLIKAPOTRAWKA Z KRÓLIKA
POTRAWKA Z KRÓLIKAPOTRAWKA Z KRÓLIKA
POTRAWKA Z KRÓLIKA

1 Komentarz

Anonimowy · 1 lutego 2014 o 11:33

Milutkie puszyste króliczki są przepyszne. Ten przepis jest fenomenalny. Najlepiej smakuje z wygłaskanego królika o imieniu Pusia.

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *