Dziś przepis na polędwiczki wieprzowe. O ile takie mięso trudno zrobić źle, bo zawsze świetnie smakuje (no chyba, że przesmażymy), to  na większą uwagę zasługuje przepis na sos. Jest on niesamowicie smaczny, a do tego przyznam szczerze, że nie widziałem żeby ktokolwiek go podawał. Można więc zaimponować ukochanym oryginalnością 🙂
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM JABŁKOWYM
Czas przygotowania: 20 min
Składniki: 
Mięso
polędwiczka wieprzowa
sól, pieprz
czosnek (ja użyłem granulowanego)
rozmaryn
masło
ocet jabłkowy ok 2-3 łyżki
Sos jabłkowy
3 jabłka
odrobina cukru
200 ml 12% śmietany
soki z patelni powstałe wskutek smażenia polędwiczki
Jak przyrządzić:
Polędwiczkę lekko rozbijamy, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem oraz rozmarynem po czym krótko smażymy z obu stron na patelni z roztopionym masłem oraz octem jabłkowym. Ważne aby mięso pozostało miękkie, a nie twarde jak but. Zdejmujemy polędwiczki z patelni, po czym zlewamy jej zawartość do rondelka. Dodajemy drobno pokrojone jabłka (można zgnieść tłuczkiem) po czym całość dusimy aby owoce się rozpadły. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Polędwiczkę polewamy sosem i gotowe. Ja zjadłem mięsko z ziemniakami oraz buraczkami 🙂

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM JABŁKOWYMPOLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM JABŁKOWYM
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM JABŁKOWYMPOLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM JABŁKOWYM

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *