Pieczona szynka tikka masala to świetny aromatyczny przepis w indyjskim stylu. Zamiast pieczeni, równie dobrze można zrobić z szynki szaszłyki i je ugrillować. Zapach marynaty jest przecudowny, szczególnie jeżeli użyjemy moździerza do rozdrobnienia kminu. Lubię wąchać swoje ręce po robieniu tej marynaty 🙂 Danie zdecydowanie godne polecenia.
Czas przygotowania: 1,5 godz + marynowanie
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
marynata:
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oliwy extra virgin
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki grubo mielonej papryki chili
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Szynkę dzielimy na 3 części. Mieszamy marynatę i dokładnie obtaczamy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy w 200 stopniach przez ok 1,5 godz. Smacznego 🙂
0 Komentarzy