Nic tak dobrze nie smakuje w piątek jak krewetki z winem, szczególnie gdy zagryzamy je pieczywem czosnkowym. Z ryżem też są dobre. Trochę męczy obieranie krewetek, ale przecież nie robi się tego codziennie. A sosik jest tak przepyszny, że można go jeść nawet bez tych poskręcanych robaków 🙂
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Składniki:
1 kg krewetek
500 g pomidorów bez skórki i bez pestek
500 g marchewki, startej
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
pół kostki masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Na maśle podsmażamy czosnek i chili, dodajemy marchewkę oraz pomidory i całość dusimy ok 10 min. Wrzucamy krewetki, zalewamy winem i dusimy bez przykrycia aż zredukuje się nadmiar płynu i gotowe 🙂
1 Komentarz
Schizykrzycha · 20 września 2013 o 10:52
Z dumą informuję, że upichciłem toto sobie właśnie na obiad. Smakuje świetnie – proste i smaczne 🙂