Przepis zgłoszony do konkursu “Wyjątkowe dania jednogarnkowe”.
Sos Worcester charakteryzuje się niesamowitym “śliwkowym” zapachem oraz ciekawym smakiem.(szczególnie pasuje do mięs). Postanowiłem uczynić z niego motyw przewodni w moim daniu oraz nieco spopularyzować ten bardzo dobry sos z Tesco.
Gulasz, który przygotowałem najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Po wielokrotnym odgrzewaniu traci swój piękny aromat.
Zapraszam 🙂
Czas przygotowania: ok 1,5 godz
Składniki:
800 g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
500 g marchewki pokrojon
1 por, drobno pokrojony
2 cebule, drobno pokrojone
2 łyżeczki imbiru
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
1 papryczka chili, drobno pokrojona
duża garść rozmarynu
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
buteleczka sosu Worcester z Tesco
Jak przyrządzić:
Na spód garnka układamy mięso, cebulę, czosnek oraz chili. Następnie dodajemy resztę warzyw. Każdą warstwę należy przyprawić, a na końcu wymieszać. Składniki gulaszu zalewamy wodą tak, aby były nią ledwie przykryte. Całość gotujemy ok 1 godz. Pod koniec można jeszcze dodać dodatkową porcję sosu Worcester dla lepszego aromatu. Jeżeli jest za rzadkie, można zagęścić mąką. Smacznego!
0 Komentarzy