Zielone szparagi w szynce to danie dla osób szukających przepisu na szybkie i łatwe danie. Jako, że sezon na szparagi w pełni warto sięgnąć po to coraz bardziej popularne warzywo. W przeszłości nie byłem wielkim fanem szparagów, ale im częściej je jem, tym bardziej mi smakują. Zielone szparagi w szynce świetnie smakują jako wieczorna przekąska.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
zielone szparagi (pęczek)
duże plasterki gotowanej szynki
4 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę.
3 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę
5 łyżek majonezu
natka pietruszki
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Zielone szparagi umieszczamy pionowo w wysokim garnku z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem cukru tak aby całe szparagi oprócz główek były zanurzone. Nie trzeba ich wcześniej obierać, ale powinniśmy odciąć twarde końce. Szparagi gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu studzimy je. Plastry szynki smarujemy pastą powstałą z połączenia majonezu, ogórków, jajek, natki pietruszki, soli i pieprzu (zamiast majonezu możemy użyć innego, równie dobrego sosu jak np.
SOS MUSZTARDOWY, SOS FARMERA, SOS FARMERSKI). Dokladamy 1-2 szparagi, zawijamy w rulon i gotowe.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy