Dziś kolejne proste żarcie z młodą kapustą w roli głównej. Danie nie wymaga ani wiele wysiłku, ani wiele składników więc idealnie pasuje do nazwy bloga 🙂
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
300g wędzonego boczku ze skórą,
300g pieczarek,
jedna duża cebula,
młoda kapusta
Jak przyrządzić:
Boczek kroimy w słupki i wrzucamy do garnka bez przykrycia. Smażymy na małym ogniu cały czas mieszając. Jak tłuszcz się wytopi i boczek się zrumieni to dodajemy cebulę i pieczarki, a garnek przykrywamy. Młoda kapusta o tej porze roku jest bardzo zielona i luźna, dlatego całą główkę przeznaczamy na dwie osoby. Jak tylko cebula się zeszkli to wrzucamy do garnka pokrojoną w paski kapustę i doprawiamy pierzem i solą. Całość zajmie cały pięciolitrowy garnek. Dusimy kapustę pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Kiedy liście są jeszcze chrupiące, ale już zmniejszyły swoją objętość o połowę wyłączamy ogień i zdejmujemy pokrywkę, żeby woda odparowała. Danie jest gotowe do jedzenia po 10 minutach dojrzewania.
0 Komentarzy