Kurczak po portugalsku. Nazwa pochodzi od gatunku papryczki chili – piri piri. Danie bardzo udane, jedno z najlepszych jakie ostatnio zrobiłem. Po prostu palce lizać 🙂

KURCZAK PIRI PIRI

Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki: 
500 g kurczaka
sok z połowy cytryny
garść natki pietruszki, posiekanej
2 duże ząbki czosnku, zmiażdzone
1 spora papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka soli (do smaku)
30 ml oliwy z oliwek extra vergine
Jak przyrządzić:
Składniki marynaty mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minuty. Marynujemy kurczaka min. 4 godziny. Pieczemy w 200 stopniach ok 1 godz.

KURCZAK PIRI PIRIKURCZAK PIRI PIRI
KURCZAK PIRI PIRIKURCZAK PIRI PIRI
KURCZAK PIRI PIRIKURCZAK PIRI PIRI

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *