Czenaki lub czynaki to pieczona w specjalnych glinianych garnuszkach litewska potrawa. Danie jest również popularne na Suwalszczyźnie, szczególnie w okolicy Sejn, gdzie miałem okazję zjeść w restauracji pyszne czynaki. Tak mi ta potrawa zasmakowała, że postanowiłem przerobić je na kociołek, który w przeciwieństwie do glinianych garnuszków posiadam 🙂
Kociołek wyszedł bardzo dobry, z dużym potencjałem, choć wyszedł mi trochę za rzadki – czynaki powinno być gęste.





KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI



Czas przygotowania: 1 godz. pieczenia na ogniu


Składniki:
ziemniaki
marchewka
koncentrat pomidorowy (ja użyłem własnego przecieru)
por

mięso mielone
łopatka wieprzowa
kiełbasa
papryka słodka

oregano
papryczka chili
cebula
seler
pietruszka
natka pietruszki
sól, pieprz
kapusta na spód a pod nią trochę smalcu, żeby danie się nie przypaliło (całe liście)

szatkowana kapusta


Jak przyrządzić:
Kroimy w kosteczkę i układamy w warstwy. Tłuste mięso na sam spód, reszta jak chcecie 🙂



KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKIKOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI
KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKIKOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI

KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI  KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI

KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKIKOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI

KOCIOŁEK PRZEPIS INSPIROWANY LITEWSKIM CZENAKI

 


9 Komentarzy

Kasia Jurek · 11 września 2013 o 16:53

fajnie, do tego przyjaciele wokół kociołka… 🙂

Alina Mo · 11 września 2013 o 16:56

Wygląda bosko! A ja mam garnczki gliniane i w nich robię 🙂 Zapraszam na rewizytę

    Anonimowy · 19 września 2013 o 21:53

    Jak znasz dobre przepisy to prześlij na e-mail. biuro@glaz24.com pozdrawiam i dziękuje.

Anonimowy · 8 stycznia 2014 o 10:25

czekam wlasnie na czenaki ze sklepu internetowego-jedno wiem-nasze prababcie w tym gotowaly i mialy sie dobrze-pozdrawiam milosnikow garnkow glinanych

Anonimowy · 14 sierpnia 2014 o 08:12

Czenaki "uwiodły" mnie w Sejnach w karczmie Dom Litewski w maju tego roku. Do tego stopnia, że zakupiłam garnuszki i wypróbowałam w domu. Wyszły inne niż te w karczmie ale równie pyszne! Jutro znów robię i już mi ślinka cieknie…

    filipion · 14 sierpnia 2014 o 12:22

    Żeby było śmieszniej to jadłem w tej samej restauracji co ty:)

    Beata · 12 grudnia 2014 o 07:41

    Gdzie można kupić takie gliniane naczynia? Allegro?

    filipion · 12 grudnia 2014 o 12:54

    Allegro to na pewno dobry trop. Polecam również targi produktów tradycyjnych oraz rękodzieł 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *