Maj to miesiąc ściśle kojarzący się z grillowaniem. Choć ostatnio pogoda nie rozpieszcza warto przygotować się na lepsze czasy. Na grillu, oprócz karkówki, świetnie sprawdza się coś zdrowszego czyli ryba. Szczególnie kuszącą formą są szaszłyki z kawałków filetów – łatwo się je przyrządza, trudno coś zepsuć w smażeniu i nie trzeba sztućców do jedzenia. Z ryb na grilla polecam dorsza, choć można również użyć zębacza smugowego, którego mięso jest mniej zbite i ma bardziej maślaną konsystencję.
Czas przygotowania: 1 godzina + 10 min
Składniki:
500 g filetów dobrej ryby, np dorsza, może być również zębacz smugowy
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oregano
1 ząbek czosnku, zmiażdżony.
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy