Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Dziś przedstawiam moją wersję. Jest bardzo prosta, w większości opieram się o produkty z puszki, więc przygotowanie jest bardzo szybkie. Podstawę w tym daniu stanowią pomidory, papryka, chili, fasola oraz oczywiście mięso mielone. W smaku rewelacja, chili con carne świetnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy nawet kaszy, więc spokojnie można wykarmić 10 osobową rodzinę.

CHILI CON CARNE

Czas przygotowania: 30 min
Składniki: 
2 puszki pomidorów
2 cebule, drobno posiekane.
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek papryki konserwowej
1 puszka fasoli (jaką chcecie)
1-2 papryczki chili, ja używam grubo mielonej papryczki chili i przyprawiam do smaku
750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa, mała ilość
oregano, duża ilość

Jak przyrządzić:
Potrzebna duża patelnia lub garnek.
Podsmażamy cebulę, dorzucamy mięso przyprawione solą, pieprzem, papryką oraz oregano i czekamy aż się “zrobi”. Dorzucamy teraz chili, pomidory, paprykę, kukurydzę oraz fasolę i całość dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie i smak się wymieszają.
Ja najczęściej jem chili ze spaghetti, polecam to połączenie 🙂

CHILI CON CARNE


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *