Serek topiony z pieczarkami to propozycja na miłą kolację. Uwagi: ser typu holenderskiego (np. gouda, czy edamski) nie nadaje się do smażenia ponieważ się nie rozpuszcza tylko robi się z niego topiony placek. Ser należy spróbować przed rozpuszczeniem aby sprawdzić, czy w ogóle trzeba go solić. Lazur jest dość słony, natomiast gorgonzola wymaga dosolenia.
SEREK TOPIONY Z PIECZARKAMI
 
Czas przygotowania: 15 minut
 

Składniki: 

4 pieczarki
2 ząbki czosnku
szczypior
100g serka topionego
100g sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola lub lazur
dwie łyżki oliwy z oliwek
 

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i pieczarki. Smażymy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość. Następnie wrzucamy sery pokrojone w kostkę i od tego czasu cały czas mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu sera wyłączamy ogień i dodajemy szczypior. Ser podajemy z grzankami i obowiązkowym wytrawnym winem.
 

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
 
 
 
SEREK TOPIONY Z PIECZARKAMI
SEREK TOPIONY Z PIECZARKAMI
SEREK TOPIONY Z PIECZARKAMI

1 Komentarz

Anonimowy · 31 grudnia 2017 o 12:42

super wygląda muszę dziś wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *