Polędwiczki wieprzowe to niezwykle smaczne mięso, które jakby nie przyrządzić i tak będzie dobre. Dzisiejszy przepis jest tak prosty, że wprost idealnie pasuje do nazwy bloga: prosteżarcie.com. Najtrudniejsze (a i tak łatwe!) jest przygotowanie sosu agrestowego, świetnie pasującego do smażonej wieprzowiny.

POLEDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM AGRESTOWYM KASZA GRYCZANA I MIZERIA


Czas przygotowania: 40 min



Składniki: 
400 g kaszy gryczanej
2-3 ogórki szklarniowe, obrane
1 duży kubek śmietany 12%
400 g polędwiczek wieprzowych
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sos agrestowy <– przepis w linku. Jeżeli mamy problem z dostępem do świeżego agrestu możemy  użyć owoców z kompotu. 

Jak przyrządzić: 

Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. Przygotowujemy mizerię: w misce mieszamy pokrojone ogórki ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem jeżeli ktoś lubi (ja nie lubię). Przygotowujemy sos agrestowy, który spokojnie będzie się nam gotował w rondelku, a my w tym czasie zabierzemy się za mięso. Polędwiczki wieprzowe kroimy na kawałki grube na ok. 1 cm, rozbijamy na cienkie kotlety, solimy, pieprzymy, a następnie krótko smażymy na oliwie z oliwek. Po ułożeniu kotlecików na talerzu polewamy je sosem agrestowym. Podajemy z wcześniej przygotowaną kaszą i mizerią. Smacznego 🙂

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂

POLEDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM AGRESTOWYM KASZA GRYCZANA I MIZERIA


2 Komentarze

Anonimowy · 4 lipca 2018 o 10:56

Jak to jest z agrestem do sosu, czy na pewno ten z kompotu nie wpłynie na smak?

    filipion · 18 kwietnia 2019 o 09:59

    Lepszy jest świeży agrest, ale z kompotu też się jest dobry, sos wychodzi wtedy bardziej słodki. Możesz owoce nieco opłukać po wyjęciu że słoika, zniweluje to nadmiar słodyczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *