ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE

Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto poeksperymentować z różnymi konfiguracjami.

Łosoś ze szparagami może być przyrządzony na wiele sposobów. Jednym z najbardziej wdzięcznych jest wędzona ryba z lekko podgotowanymi warzywami i makaronem w sosie na bazie śmietany. Wybór sosów jest na prawdę przeogromny, ale tym razem wybrałem sos z grzybami shiitake. 

ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE

Sos z grzybami shittake

Grzyby te, jeszcze do niedawna były niedostępne w Polsce, jednak obecnie kupimy je bez problemu w supermarkecie, a czasem nawet w mniejszym dyskoncie. Grzyby shiitake (nazwa polska – twardnik japoński) znajdziemy w dziale z kuchnią świata. Cena, zresztą jak każdych grzybów nie jest niestety zbyt niska. Ale czy warto? Zdecydowanie tak. Grzyby shiitake są bardzo smaczne i zdrowe. Grzyby te uprawia się podobnie jak pieczarki, również w Polsce.

Sam sos jest prosty do zrobienia. Shiitake pokrojone w plasterki, należy krótko podsmażyć i zalać gęstą śmietaną. Oczywiście dużo zależy od przypraw, ale to kwestia gustu. Po przygotowaniu sosu dekorujemy nim smażonego łososia i szparagi. Ciekawym dodatkiem do naszego dania mogą okazać się rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane fetą podawane na ciepło.

Teraz już wiem jak to smakuje


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *