Kurczak po cypryjsku czyli kurczak z kieszonką z przepysznym nadzieniem to jedno z najlepszych dań jakie kiedykolwiek zrobiłem. Suszone pomidory, feta, cytryna, zioła… Już na samą myśl o tym połączeniu zrobiłem się głodny. Wyszło przepysznie. Proste żarcie, a jakie dobre!
Czas przygotowania: 35 min
Składniki:
4 piersi kurczaka, nacięte w środku –> kieszonka
150 g sera feta, pokruszonego
skórka z 1 cytryny
8 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
bazylia
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
gałązki rozmarynu
Jak przyrządzić:
Nacięte piersi kurczaka nasalamy i pieprzymy i odstawiamy na co najmniej 0,5 godz. aby się przegryzł. W misce przygotowujemy nadzienie: skórka z cytryny, pomidory, feta, czosnek, odrobina soli i pieprzu, oliwa z oliwek, bazylia i natka. Mieszamy. Nakładamy nadzienie do kieszonek, po czym przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego. Polewamy go oliwą z oliwek oraz układamy gałązki rozmarynu na wierzchu (po pieczeniu wyrzucamy je). Kurczaka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut. Gotowe 🙂
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, albo jak niektórzy mówią koperkowym, to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na przyrządzenie tych wodnych zwierząt. No może poza smażonym filetem. Przygotowanie ryby w sosie Czytaj dalej…
Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie Czytaj dalej…
ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto poeksperymentować z różnymi konfiguracjami. Czytaj dalej…
0 Komentarzy