Kiełbaski z grilla a la Jamie Oliver jak sama nazwa wskazuje czerpią garściami ze stylu Jamiego. Danie tu opisane jest już kompletne i nie wymaga żadnych dodatków. Bardzo ważne jest odpowiednie naczynie. Tu użyto dwóch blach do pieczenia mięsa złożonych razem. To musi być naczynie z pokrywką, możecie spróbować z brytfanną (z cienką blachą).
Czas przygotowania: ok 40 min.
Składniki:
6 krótkich kiełbasek,
3 duże cebule,
4 duże ziemniaki,
3 marchewki,
6 pomidorów,
główka czosnku,
olej,
przyprawy np. bazylia, tymianek, oregano
Na spodzie blachy kładziemy kiełbaski i marchewki, a następnie pozostałe warzywa. Pomidory powinny być na samej górze. Całość polewamy olejem (dwie łyżki wystarczą) i posypujemy przyprawami: sól, pieprz, suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano) a następnie przykrywamy pokrywką. Tak przygotowane naczynie stawiamy na rozgrzany grill na pół godziny. W tym czasie nie zaglądamy do środka – nie ma potrzeby mieszania. Przy otwieraniu pokrywki należy uważać na parę – może poparzyć.
Składniki:
Jak przyrządzić:
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy