Raz na jakiś czas w moim rodzinnym domu organizujemy akcję “pizza”. Nie robimy 3 czy 4 sztuk lecz jak np. ostatnio ok. 60 sztuk. Oczywiście możecie zrobić mniej 🙂 Trochę jest przy tym roboty, ale każdy z nas lubi jeść pizzę wiec ochoczo zabieramy się do pracy. Składniki jakie położycie na placku zależą tylko od was, więc możecie wykazać się swoją fantazją 🙂
Czas przygotowania: “to zależy”
Składniki: (na ok 20 pizz o średnicy 25 cm)
Ciasto drożdżowe:
5 dag drożdży
1 kg ciepłej mąki pszennej
1/5 szklanki cukru
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
1 całe jajko
Sos pomidorowy:
przecier pomidorowy
czosnek
tymianek
sól
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku
Dodatki do pizzy:
ser + np. salami, szynka, kukurydza, pieczarki, itd.
Jak przyrządzić:
Przygotowujemy zaczyn na ciasto: do dużego słoika wrzucamy drożdże, ok 3-4 łyżki mąki, wodę oraz cukier. Całość powinna mieć konsystencję śmietany. Zakręcamy słoik, stawiamy w cieple i czekamy aż drożdże wypełnią cały słoik.
Następnie w dużej misce umieszczamy 1 kg mąki oraz jajko. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto w misce. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ścierką, zostawiamy w cieple i czekamy aż ciasto zwiększy swoją objętość ok. 3 razy. Odrywamy kawałek wielkości jabłka, formujemy placek (albo w ręku albo za pomocą wałka) i umieszczamy w foremce aluminiowej. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w piekarniku w 150 stopniach z włączonymi obiema spiralami przez 20 min. Pod koniec posypujemy pizzę serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę. Gotowe !
1 Komentarz
Kam cia · 12 listopada 2013 o 22:10
Pomysłowe foremki :). A pizza wiem, że smaczna, ja również dziś robiłam, ale w wersji bez drożdży 🙂