Chowder to rodzaj gęstej zupy. Pierwotnie nie przyrządzano go z klasycznego mięsa lecz z owoców morza lub ryb.
Miseczka chowdera zaspokaja apetyt niczym kebab w grubym cieście. Danie wyszło tak smaczne, że pierwszy raz w życiu zjadłem selera z zupy 🙂
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 duże marchewki, pokrojone w talarki 125 ml soku jabłkowego
1 kg piersi indyka, pokrojonej w kostkę
2 cebule, 1 cała cebula do zupy, 1 drobno pokrojona na patelnię
1 por, pokrojony w talarki
1 seler, pół do zupy, pół pokrojone w drobną kostkę na patelnię
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka tymianku
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Do garnka wrzucamy: indyka, ziemniaki, marchewkę, pół selera, pora, oraz cebulę. Całość zalewamy wodą. Solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok. 45 min. Gdy zupa będzie gotowa wyrzucamy z niej cebulę oraz selera.
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz selera, przyprawiamy tymiankiem i podsmażamy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Małymi porcjami dolewamy odrobinę wywaru z zupy, a następnie całą zawartość patelni umieszczamy w głównym garnku. Wlewamy sok jabłkowy, całość mieszamy i gotujemy jeszcze z 5 min. Gotowe!
Zupa krem szczawiowa. Zupa krem szczawiowa to zupa dla miłośników kwaśnego smaku, czyli takich osób jak ja. Jest niezwykle smaczna i stanowi niezłe urozmaicenie dla codziennej diety. Szczaw jest bogaty w liczne składniki mineralne i Czytaj dalej…
ZUPA POMIDOROWA BEZ MIĘSA Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dzisiaj chciałbym zaprezentować odmianę bez mięsa, za to z dodatkiem imbiru, który nadaje jej charakterystyczny posmak. Przyznam, że jest to moja ulubiona Czytaj dalej…
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z dwóch klasycznych zup z kapusty. Druga to kwaśnica, popularne góralskie danie – pozycja obowiązkowa m. in. podczas wizyty w Zakopanem. Obie zupy robi się Czytaj dalej…
2 Komentarze
Anonimowy · 21 listopada 2013 o 17:04
a tego soku ile?:)
filipion · 21 listopada 2013 o 17:50
125 ml, (pół szklanki) tak jak jest napisane w składnikach 🙂