Chowder to rodzaj gęstej zupy. Pierwotnie nie przyrządzano go z klasycznego mięsa lecz z owoców morza lub ryb.
Miseczka chowdera zaspokaja apetyt niczym kebab w grubym cieście. Danie wyszło tak smaczne, że pierwszy raz w życiu zjadłem selera z zupy 🙂
CHOWDER Z INDYKA

Czas przygotowania: ok. 1 godz.

Składniki: 
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 duże marchewki, pokrojone w talarki
125 ml soku jabłkowego
1 kg piersi indyka, pokrojonej w kostkę

2 cebule, 1 cała cebula do zupy, 1 drobno pokrojona na patelnię

1 por, pokrojony w talarki
1 seler, pół do zupy, pół pokrojone w drobną kostkę na patelnię
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka tymianku
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Do garnka wrzucamy: indyka, ziemniaki, marchewkę, pół selera, pora, oraz cebulę. Całość zalewamy wodą. Solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok. 45 min. Gdy zupa będzie gotowa wyrzucamy z niej cebulę oraz selera.
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz selera, przyprawiamy tymiankiem i podsmażamy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Małymi porcjami dolewamy odrobinę wywaru z zupy, a następnie całą zawartość patelni umieszczamy w głównym garnku. Wlewamy sok jabłkowy, całość mieszamy i gotujemy jeszcze z 5 min. Gotowe!

CHOWDER Z INDYKA


2 Komentarze

Anonimowy · 21 listopada 2013 o 17:04

a tego soku ile?:)

    filipion · 21 listopada 2013 o 17:50

    125 ml, (pół szklanki) tak jak jest napisane w składnikach 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *