Dobra jakościowo kiełbasa to podstawa tego interesującego dania, warto więc zainwestować w “czyste mięso”. Nie mniej istotny jest dobry chrzan (mam na myśli chrzan ze słoiczka, nie surowy korzeń).
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
1 por, pokrojony w plasterki
1 mała pietruszka, pokrojona
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 papryczka chili, drobno posiekana
sól, pieprz
majeranek
masło
Sos: 100 ml białego wytrawnego wina
kilka łyżek chrzanu
400 ml tłustej śmietany
Jak przyrządzić:
Podsmażamy na maśle przyprawione solą, pieprzem i majerankiem warzywa. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kiełbaski i całość zalewamy sosem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 40 min.
1 Komentarz
Olka · 19 marca 2014 o 16:14
Lubię wszelkie sosy chrzanowe, dlatego dla mnie to danie wygląda bardzo apetycznie.