Wątróbka to mało lubiane mięso, szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Szkoda, bo ma zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, a dobrze przyrządzona wątróbka jest na prawdę smaczna. Mam wrażenie, że jej mała popularność spowodowana jest głównie brakiem akceptacji dla jej typowej formy – czyli smażonych kawałków. I tu nadchodzi wybawienie – dzięki suszonym pomidorom wątróbka nabiera cudownego smaku, a forma pasty powoduje, że pasuje jako dodatek do wielu posiłków. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
mąka
2 cebule
7 jajek ugotowanych na twardo
mały słoik suszonych pomidorów
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przyrządzić:
Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Na koniec solimy, pieprzymy, potem przekładamy do innego naczynia aż do wystudzenia. Na patelni po wątróbce smażymy drobno posiekaną cebulę. Następnie do malaksera wrzucamy usmażoną wątróbkę, cebulę, żółtka z ugotowanych na twardo jajek oraz suszone pomidory wraz z połową zalewy i rozdrabniamy. Przyprawiamy do smaku. Tak otrzymana pasta z wątróbki świetnie nadaje się do smarowania kanapek oraz jako farsz do jajek. Na zdjęciach jajka ozdobione sosem czosnkowym i plasterkami papryki.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy