Makowiec to chyba najbardziej znane bożonarodzeniowe ciasto, po prostu “must have”. Mi kojarzy się głównie z nieodzownym wkładem mężczyzny w przygotowanie ciasta pod postacią ucierania maku. Na szczęście wymyślono roboty kuchenne i koszmar minął 😀 Przepis mojej mamy, posiadającej kilkudziesięcioletnie doświadczenie w pieczeniu makowców, najbardziej klasyczny, bez dodatkowego spodu, z małą ilością cukru.
MAKOWIEC

Czas przygotowania: 20 minut (przy użyciu robota kuchennego)
Czas pieczenia: 50 minut

Składniki: 
3 szklanki maku
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1 olejek migdałowy
25 dag masła lub margaryny
1 cukier wanilinowy
żurawina i migdały do ozdobienia ciasta

Jak przyrządzić:

Mak namoczyć w zimnej wodzie na noc. Są dwie metody ucierania: za pomocą maszynki do mielenia mięsa (na drobnych oczkach) lub robotem kuchennym. U nas na szczęście możemy użyć robota, co zdecydowanie skraca proces przygotowania ciasta. Zaczynamy od margaryny/masła i cukru pudru – ucieramy robotem na średniej prędkości, a jeśli nie mam odpowiedniego sprzętu to używamy makutry i klasycznego wałka. Gdy cukier z masłem zrobi się puszysty, dodajemy po jednym żółtka, białka natomiast wlewamy do miseczki – użyjemy ich później. Gdy utrzemy wszystko na puch, dodajemy po jednej łyżce mak i ucieramy. Na sam koniec pozostałe składniki: mąka ziemniaczana, olejek, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Ubijamy odstawione wcześniej białka na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy makowej mieszając w jedną stronę. Gotowe ciasto wlewamy do formy i wygładzamy powierzchnię – uwaga: makowiec praktycznie nie rośnie, więc będzie miał taki kształt, jaki uformujemy. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach na dwóch spiralach, wyjmujemy gdy lekko będzie odchodził od ścianki.
MAKOWIEC
MAKOWIEC
MAKOWIEC
MAKOWIEC

2 Komentarze

Magdalena Kuchaja · 22 grudnia 2014 o 18:28

uwielbiam makowiec, a Twój prezentuje się wyjątkowo pysznie 🙂

filipion · 22 grudnia 2014 o 18:28

Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *