Kurczak tex-mex to wspaniała potrawa o charakterystycznym i zarazem pięknym aromacie oraz pikantnej nucie, którą oczywiście zawdzięcza papryczkom chili. Zawiera moją ulubioną harrisę. Termin tex-mex oznacza kuchnię teksańską inspirowaną meksykańskimi potrawami. Świetny przepis, danie pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jest tak dobre, że och i ach! 🙂
KURCZAK TEX-MEX
Czas przygotowania: ok 40 minut + 4 godziny marynowania
 
Składniki:
750 g piersi kurczaka
Marynata:
2 łyżki pasty harissa (kliknij w link, aby przejść do przepisu)
150 ml oliwy extra vergine
4 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
sól morska
2-3 łyżki soku z limonki
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Dodatki do dania
brokuł, ugotowany, polany sosem vinegrette (kliknij w link, aby przejść do przepisu)
makaron kolanka, polany sosem powstałym podczas pieczenia
 Jak przyrządzić:
Grube kawałki piersi kroimy na pół, następnie marynujemy kurczaka przez ok 4 godziny. Pieczemy ok. 30-35 minut w naczyniu żaroodpornym w 200 st. C. Podajemy z brokułem i makaronem oraz sosami.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
 
KURCZAK TEX-MEX
KURCZAK TEX-MEX
KURCZAK TEX-MEX
KURCZAK TEX-MEX
KURCZAK TEX-MEX
 

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *