Ryba wpływa na wszystko jak głosi pewne powiedzenie. Czerwona zupa rybna to propozycja na urozmaicenie repertuaru dań z ryby, w końcu nie często w polskich domach podaje się taki obiad 🙂

CZERWONA ZUPA RYBNA


Czas przygotowania: 30 min

Składniki: 
oliwa z oliwek
1 łyżka pasty harissa
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 puszki pomidorów
500 ml puree pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki płatków papryki chili
2 łyżki natki pietruszki
750 g dorsza, pokrojonego w kostkę (sam filet, bez skóry)

Jak przyrządzić:
Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy pomidory, cukier, wino, oregano, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy rybę i gotujemy kolejne 5-10 min, aż ryba zmięknie. Pamiętajmy o delikatnym mieszaniu, tak aby ryba się nie rozpadła. Gotowe 🙂
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *