Sos beszamelowy jest bardzo prosty i urozmaica wiele codziennych potraw.
Składniki:
30g masła
30g mąki pszennej
szklanka mleka
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
W rondelku rozpuszczamy masło. Jak się rozpuści, to zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę cały czas mieszając. Następnie rondelek stawiamy znowu na małym ogniu i dodajemy powoli mleko. Nie wolno przestawać mieszać, żeby nie zrobiło się ciasto. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy sól i pieprz. Sos beszamelowy doskonale smakuje z rybą, czy z makaronem.
Wskazówka
Sos beszamelowy jest bazą dla wielu innych sosów:
sos mornay – z dodatkiem tartego twardego sera o ostrym smaku
sos musztardowy – z dodatkiem łyżki musztardy
sos curry – z dodatkiem wiórków kokosowych i pasty curry
sos chrzanowy – z dodatkiem tartego chrzanu
0 Komentarzy