Wieczorem, będąc głodny, postanowiłem zajrzeć do tunelu z warzywami zobaczyć co dobrego mogę sobie zrobić na przekąskę. Wpadła mi w oko olbrzymia cukinia oraz parę innych drobiazgów z których postanowiłem zrobić pyszne przybranie do placków, które zostały po niedawnym gotowaniu pierogów (oczywiście możecie spróbować użyć innych placków). Efekt – rewelacja! Polecam placuchy po mojemu 🙂

PLACKI FELIPE

Czas przygotowania: ok. 40 min
Składniki: 
Przybranie:
1 cebula, drobno pokrojona
1,5 kg pomidorów, bez skórki i nasion
750 g cukinii, w miarę drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, zmiażdzone
1 dość duża papryczka chili, drobno pokrojona
250 g kiełbasy
tymianek, spora garść
natka pietruszki (dekoracja)
starty żółty ser
sól, pieprz
słodka papryka w proszku

Placki:
ciasto jak na pierogi – wycinamy krążki i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię garnka

Jak przyrządzić:
Cebulę podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek i papryczkę chili i zostawiamy na chwilę na ogniu. Do garnka wrzucamy pomidory, cukinię, pokrojoną kiełbasę oraz zawartość patelni, przyprawiamy solidną ilością tymianku i soli oraz pieprzem i papryką. Najlepiej gotować bez przykrycia, gdyż wycieknie dużo płynu, który trzeba zredukować. Całość gotujemy aż do momentu gdy cukinia zmięknie + 5 min. Gdy sos będzie już gotowy, nakładamy go na podsmażone wcześniej placki, posypujemy serem, ozdabiamy natką i gotowe!

PLACKI FELIPEPLACKI FELIPE
PLACKI FELIPEPLACKI FELIPE

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *