Wieki minęły od czasu kiedy ostatni raz robiłem jakiś obiad w woku. Postanowiłem to zmienić i dziś usmażyłem wyjątkowo dobrego kurczaka, o rzadko spotykanym azjatyckim smaku. Danie godne polecenia, choć dla wielu z was zdobycie sosu ostrygowego może być problemem.
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
500 g piersi kurczaka, pociętej w paski
1 łyżka imbiru (do smaku)
2 łyżki sosu ostrygowego
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wina
pół szklanki bulionu
pół szklanki wody
sól, pieprz
500 g brokuła, ugotowanego
Jak przyrządzić:
Kurczaka ostrożnie solimy i pieprzymy, posypujemy imbirem, po czym smażymy w woku. Dodajemy sos ostrygowy, mąkę, wino, wodę i na końcu bulion po czym dusimy całość kilka minut. Na talerzu układamy brokuła, następnie dodajemy kurczaka i polewamy danie sosem. Gotowe 🙂
0 Komentarzy