W ostatni weekend moja siostra zrobiła niesamowicie smaczne ciasto półkruche ze śliwkami. Było tak dobre, że aż zjadłem pół blaszki na raz 🙂 Oto przepis:
Czas przygotowania: 30 + 50 minut pieczenia
Składniki:
700 g mąki pszennej tortowej
200 g cukru
250 g margaryny do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki stołowe śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na połówki
Kruszonka:
100 g cukru
100 g margaryny do pieczenia
200 g mąki pszennej tortowej
Jak przyrządzić:
Kruszonka: zmieszać cukier, mąkę i margarynę dłońmi, tworząc małe grudki.
Ciasto: zmieszać w misce mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać rozdrobnioną dłońmi margarynę. Składniki połączyć do pół sypkiej konsystencji. Dodać żółtka, jogurt i śmietanę. Zagnieść w ciasto. Kulkę rozwałkować na kształt blaszki na której będziemy piekli ciasto. Ciasto przyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ułożyć na wierzchu śliwki. Posypać kruszonką. Piec 50 min w temp. 180 stopni na górnej i dolnej spirali.
1 Komentarz
gin · 22 października 2014 o 19:35
Mmm, wygląda smakowicie 🙂