Cannelloni, czyli duże makaronowe rurki aż się proszą, żeby napchać je czymś smakowitym. Próbowałem z różnymi farszami i dziś przedstawiam wersję z indykiem. Danie bardzo smakowite i proste w przygotowaniu, choć trochę czasochłonne, bo najpierw smażenie, potem napychanie cannelloni a na koniec pieczenie 🙂
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
500 g mielonego indyka
2 małe cebule, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
pół pora, drobno posiekanego
słoik suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
mała śmietana 12%
paczka cannelloni
sól, pieprz
chili, odrobina
natka pietruszki, drobno posiekana, garść
tarty żółty ser do posypania
sos pomidorowy – 2 porcje
Jak przyrządzić:
Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pora, następnie dodajemy mięso i przyprawiamy. Potem dodajemy suszone pomidory i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy aby nieco skleić składniki. Zdejmujemy patelnie z palnika i studzimy. Następnie łyżeczką napychamy cannelloni i układamy je w naczyniu żaroodpornym, po czym całość zalewamy dokładnie sosem tak jak na zdjęciu. Pieczemy około 20 min w 200 st.C. Pod koniec posypujemy żółtym serem i gotowe. Smacznego 🙂
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy