TAPENADA Z SARDYNKAMI
Jak już wcześniej pisałem tapenada to pasta z oliwek, kaparów, oliwy oraz innych dodatków. Ostatnio sporo jej robiłem, próbowałem różnych wersji i chyba już wiem jak przygotować perfekcyjną tapenadę.
Wybór składników
Najważniejsze są dobre oliwki. Ja niezmiennie sięgam po duże zielone bez pestek i bez papryczki w środku. Kolejnym ważnym składnikiem są kapary. Do wyboru mamy pąki kwiatowe oraz owoce, czyli tzw. jabłuszka kaparowe o większym i mniejszym rozmiarze. Najlepsze są właśnie te mniejsze owoce, które bez problemu można kupić w Makro, a także czasem w Biedronce czy Lidlu. Jabłuszka kaparowe są mniej słone niż pąki kwiatowe oraz mają wyczuwalne drobne ziarenka w środku. I właśnie to jest dopiero coś pysznego! Następnie czas dodać rybiego posmaku. Tu świetnie pasują sardynki w oleju z puszki. Pozostałe składniki względem pierwowzoru, czyli czosnek, sok z cytryny, pietruszka i pieprz pozostają bez zmian.
Zastosowanie tapenady.
Tapenada jest świetna jako dodatek do przekąsek, np. do dobrej jakości sera podpuszczkowego czy po prostu do kanapek.
Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
200 g oliwek, bez pestek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka sardynek w oleju
1 ząbek czosnku
ok 8-10 jabłuszek kaparowych
10 g natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
Jak przyrządzić:
Składniki tapenady rozdrabiamy w malakserze i gotowe. Tapenadę można bez problemu trzymać w lodówce przez około 7 dni.
0 Komentarzy