Rafaello to jedno z moich ulubionych, które robi moja żona:) Rafaello to ciastio bez pieczenia – można więc się obyć bez piekarnika i w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest dość słodkie, ale zawsze możecie zmodyfikować przepis.
Czas przygotowania: 10 min + 1 godz + 10 min + 1 doba
Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka dodać żółtka, mąkę, cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną masę – lekko podgotować aż do zgęstnienia. Ostudzić. Do zimnej masy dodać masło – dokładnie zmiksować i dodać jedną paczkę wiórków.
Układamy teraz krakersy w foremce, całą płaską warstwę. Na to rozsmarowujemy dość płasko masę, następnie krakersy itd. Wierzch lekko smarujemy masą i posypujemy pozostałymi wiórkami
Ograniczenie wychodzenia na dwór z powodu epidemii koronawirusa oraz akcji zostań w domu nie sprzyja naszemu zdrowiu. Pamiętajmy aby w tym trudnym dla nas czasie zadbać o odpowiednią podaż witamin, dlatego powinniśmy spożywać dużo warzyw Czytaj dalej…
Najważniejsze w przygotowaniu dobrego deseru jabłkowego jest zaopatrzenie się w dobrej jakości owoce. Desery podawane w pucharkach to idealny poczęstunek na niedzielne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Czas przygotowania: 30 min + schłodzenie deseru Składniki: Czytaj dalej…
0 Komentarzy