Owoce morza podajemy w dużej i głębokiej misce, aby nie wystygły, sos w oddzielnym naczyniu. Do sosu świetnie pasuje białe pieczywo. Langustynki wyjmuje się z pancerzy bezpośrednio przed spożyciem.

 
Langustynki

 

Składniki:
– 1 kg langustynek na dwie osoby
– 100g pomidorów koktajlowych
– 200ml białego wytrawnego wina
– 100g masła
– sól morska
Jak przyrządzić:
Langustynki myjemy i odłamujemy głowy. Jeżeli szczypce są wystarczająco duże to też są jadalne, dlatego kupując langustynki wybieramy jak największe okazy. Następnie odrywamy im nogi i wyjmujemy jelitko. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pomidory pokrojone w połówki. gdy pomidory się zmarszczą to dodajemy odwłoki langustynek. Tak smażymy minutę cały czas mieszając, a następnie dolewamy wino oraz solimy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy langustynki na talerz, a pozostały sos redukujemy na patelni o połowę.
 
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
 
Całe langustynki z głowami


1 Komentarz

Sawanna · 19 sierpnia 2015 o 21:40

Jadłem. Rewelacja. Langustynki są dużo lepsze od krewetek. Szkoda, że są takie drogie. Ale raz na jakiś czas można się szarpnąć.

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *