GRILLOWANY DORSZ SZASZŁYKI.
Maj to miesiąc ściśle kojarzący się z grillowaniem. Choć ostatnio pogoda nie rozpieszcza warto przygotować się na lepsze czasy.  Na grillu, oprócz karkówki, świetnie sprawdza się coś zdrowszego czyli ryba. Szczególnie kuszącą formą są szaszłyki z kawałków filetów – łatwo się je przyrządza, trudno coś zepsuć w smażeniu i nie trzeba sztućców do jedzenia. Z ryb na grilla polecam dorsza, choć można również użyć zębacza smugowego, którego mięso jest mniej zbite i ma bardziej maślaną konsystencję.
Na spodzie postu krótki filmik ze smażenia. W roli grilla występuje piec rakietowy.

GRILLOWANY DORSZ ZEBACZ SMUGOWY SZASZLYKI

Czas przygotowania: 1 godzina + 10 min


Składniki: 
500 g filetów dobrej ryby, np dorsza, może być również zębacz smugowy

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oregano
1 ząbek czosnku, zmiażdżony.
sól, pieprz

Jak przyrządzić: 

Rybę kroimy w dość dużą kostkę, po czym marynujemy ją przez min 1 godz. Następnie nadziewamy  kawałki dorsza na szpikulce i grillujemy je z obu stron przez kilka minut aż mięso się zetnie. Gotowe.

GRILLOWANY DORSZ ZEBACZ SMUGOWY SZASZLYKI

GRILLOWANY DORSZ ZEBACZ SMUGOWY SZASZLYKI

GRILLOWANY DORSZ ZEBACZ SMUGOWY SZASZLYKI

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *