Za oknami ciemno, ponuro, pada deszcz. W takich chwilach człowiekowi do rozgrzania potrzeba ciepłej zupy. Obecnie panuje sezon na młodą kapustę, więc wykorzystamy ją w dzisiejszym przepisie. Jak można się spodziewać zupa z młodej kapusty jest nieco słodkawa i w ogóle nie kwaśna w przeciwieństwie do kapuśniaka.
Czas przygotowania: 30-40 min
Składniki:
1 litr bulionu wołowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
2 ząbki czosnku
pół selera
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 mała młoda kapusta
sól, pieprz
olej
Jak przyrządzić:
Marchewkę, pietruszkę, czosnek i selera rozdrabniamy w malakserze, pora kroimy na drobne kawałeczki. Wymienione warzywa smażymy na patelni z olejem. Następnie wrzucamy razem z połową poszatkowanej kapusty i pokrojonymi w kostkę ziemniakami do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15-20 minut po czym dodajemy pozostałe kawałki kapusty. Po kolejnych 3 minutach zupa jest już gotowa.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy