Tymianek, a właściwie macierzanka tymianek to jedno z podstawowych ziół w mojej kuchni. Ta pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego roślina doskonale nadaje się do przyprawiania mięsa, szczególnie wieprzowiny oraz drobiu. Cenię tymianek nie tylko za wspaniały zapach, ale również za smak który nadaje potrawie. Swoje właściwości zatrzymuje nawet po ususzeniu, dlatego tym bardziej zasługuje na zainteresowanie.
Poza zastosowaniem kulinarnym tymianek bywa używany jako roślina lecznicza ze względu na działanie bakterio- i grzybobójcze, wykrztuśne oraz poprawiające apetyt.
Zamieszczam kilka zdjęć z mojej prywatnej hodowli 🙂
4 Komentarze
Misia · 21 maja 2013 o 19:35
Ekstra! 🙂
Ja zasadziłam między innymi tymianek w doniczkach na balkonie i czekam z niecierpliwością, aż wyrośnie (mam nadzieję, że już wkrótce to nastąpi, muszę uzbroić się w cierpliwość;))
Ściskam cieplutko!
filipion · 21 maja 2013 o 20:03
Ja uwielbiam potrzeć krzak, a następnie wąchać swoje dłonie, normalnie jak jakiś narkoman;) ciekawe czy kolendra wyrośnie w doniczce na balkonie…
Bartek · 21 maja 2013 o 20:08
ohohoh masz tego trochę 😉
A czemu kolendra miała by nie wyrosnąć? 😉 u mnie idzie jak burza 🙂
filipion · 21 maja 2013 o 20:15
To nie jest cala moja hodowla, więcej nie zmieściło się na zdjęciu:) mam jeszcze inne zioła, ale musze odpowiednio ofotografowac:) zamieszczę może w przyszłym tygodniu. A co do kolendry to sam nie wiem jakich ona warunków wymaga, nigdy też nie próbowałem sadzić w doniczce, ale teraz na pewno spróbuję:)